GAS ER AF IN DE HOOGBOUW

1. Waarom het gas er af ?

Wij moeten rekening houden dat in de komende vijf jaar de opbrengst van het Groningse gas flink omlaag zal gaan of stop wordt gezet. Er moet dan gas worden geïmporteerd. Waarschijnlijk uit Rusland. Bestaande oudere gastoestellen moeten dan worden omgebouwd. In de bestaande hoogbouw met individuele verwarming en warmwatervoorziening wordt veelal nog gebruik gemaakt van VR gascombiketels. Deze ketels worden niet meer gebouwd en ook niet meer geplaatst. Meestal is het advies HR Combiketels plaatsen. Dan moeten ook de Rookgasafvoerkanalen (RGA’s) worden vervangen. Zo ook de opvang van het condenswater. Die moet veelal worden aangepast omdat HR ketels meer condenswater leveren. Kosten tussen de 1000 en 1200 euro per appartement.

2. “Full Electric”

Dit is dan het uitgelezen moment om stil te staan bij de aanschaf van nieuw materiaal voor koken, verwarming en warmwatervoorziening. Bij een VvE in Middelburg is er een pilot met “Full Electric” Het gas is er af ! Er wordt op inductie gekookt en er is een elektrische Combiketel geplaatst voor de verwarming en de warmwatervoorziening van het appartement. Het verbruik is tot nu toe per maand in prijs gelijk aan de gas/elektra prijs. Er wordt dus ook geen vastrecht meer voor gas betaald. Het betekent een flinke bijdrage aan de transitie van fossiele brandstof naar schone brandstof, zeker als de stroom geleverd wordt door een 100 % groene stroom leverancier. Dat worden er steeds meer. Delta is er zo een.

3. Postcoderoos

Hierbij is het zeker te overwegen om voor het geheel of een groot deel deel te nemen in een zgn: PostcodeRoosCoöperatie (PCR). Klik hier om te lezen hoe een PostcodeRoosCoöperatie (PCR) in zijn werk gaat. Gemeenten, provincies en ook het rijk zijn zeer geïnteresseerd in deze ontwikkeling Wij moeten met z’n allen immers 15 % reductie van de CO2 realiseren In 2020 is het streven, sterker; dat is afgesproken in de Parijse akkoorden. Op dit moment wordt er dan ook druk gelobbyd om deze aanpak ook subsidiabel te maken naast de bestaande subsidies op Zonneboilers. Warmtepompen. isolatie en Pelletkachels. Allemaal subsidies waar je in de hoogbouw niets mee kan.

4. Financiën

Het model in Middelburg biedt, vooral financieel, mogelijkheden. De voorwaarden waren daar : Geen breekwerk. Geen verhoging van de maandelijkse bijdrage aan de VvE. Besparing op het niet meer vervangen van de rookgasafvoerkanalen. Dit bedrag van € 1000,- per appartement gaat terug naar de bewoners in de vorm van een nieuwe groepenkast met krachtstroom aansluiting en een hogere voeding van 3 x 25 A. De aanschafprijs van een elektrische Combiketel is gelijk aan een HR Combiketel. Blijft over : Inductie koken. Dit wordt al veel gedaan en de prijs is inmiddels betaalbaar. Veel kookwinkels hanteren internetprijzen.

5. Voordelen

Het is veiliger, vooral bij het koken. Geen gevaar voor koolmonoxide. Er is geen rookgasontwikkeling meer. De RGA’s worden dichtgezet. Ook veiliger. Het rendement is 100 %. Er gaat geen warmte meer in de kanalen naar buiten. De kosten/baten analyse is optimaal. Alle andere modellen zijn duur, ruimtevreters en vragen (leidingen)breekwerk. De Elektrische ketel is zeer makkelijk regelbaar en vergt weinig tot geen onderhoud. De ketel is in maatvoering gelijk aan een gascombiketel, zodat alle leidingen voor de verwarming van de radiatoren en de warmwatervoorziening in de douche en keuken zonder problemen kunnen worden aangesloten. Past ook in de kasten. De druk van het warmwater gaat flink omhoog en is ook warmer. Sneller warmwater in de keuken en een mooie/grote straal uit de douchekop.

6. In de praktijk

Één appartement is al geheel “Full Electric” aangepast en op het gebouw heeft de VvE heeft ook 2 x 44 panelen op de twee platte daken laten installeren. Opbrengst ongeveer 20.000 kWh per jaar. Dit is voor het collectieve energiegebruik: 2 Liften, 4 Hydrofoorpompen, 120 LED armaturen, 2 ventilatoren en 8 elektrische deurdrammers. Voor Nieuwhoogbouw zijn nog meer opties, zoals Vloerverwarming en Infrarood.

Klik hier om een afspraak maken om de bovengenoemde aanpak van “Full Electric” te bezoeken en u verder te laten voorlichten en eventueel een advies te ontvangen.

7. Interesse

Klik hier voor meer informatie aanvragen inzake GAS ER AF of om een afspraak te maken op (eigen) locatie.

Mar(tin) Aalders i.s.m Maak Onze Regio Duurzamer, Middelburg april 2017

Toevoeging vanuit Maak Onze Regio Duurzamer:

GAS ER AF BIJ BESTAANDE LAAGBOUW

Zoals hierboven beschreven is het natuurlijk ook haalbaar voor bestaande laagbouw. Met investeringen, die vergelijkbaar zijn met aanschaf van een warmte wisselaar. Wat betreft ruimte en aanpassingen niet, bij een warmte wisselaar zijn de ingrepen in huis beduidend groter, denk even aan een apart watervat etc. Bij een warmte wisselaar heb je geen aanpassing meterkast nodig. Bij een warmte wisselaar wordt wel stroom bespaard, bij een elektrische CV niet. Maar als je geen ruimte hebt voor een warmte wisselaar, dan is dit ook voor laagbouw een goed alternatief.

GAS ER AF IN DE NIEUWBOUW

Allereerst iets over de keuze om het gas niet meer aan te sluiten bij nieuwbouw.

 • Zowel op korte, midden als lange termijn is het niet meer aansluiten van gas bij nieuwbouwwoningen op een noodzakelijk schonere toekomst gericht.
 • Groningen op redelijk korte termijn dicht. Parijse akkoorden op midden lange termijn. Helemaal zonder gas op wat langere termijn.
 • De grote windmolenparken op zee zullen een enorme bijdrage gaan leveren aan onze schone energievraag. Zonnepanelen plaatsen wordt een algemeen goed. Biomassa en Getijdenenergie ontwikkelen snel.
 • De opslag van schone energie zit in een stroomversnelling.
 • Het is geen vraag meer of wij voor de volle 100 % op elektra zullen overgaan. De vraag is alleen, wanneer doen wij dat.
 • Een investering op gas als energievoorziening is een desinvestering zowel op korte, midden als lange termijn.

Welke mogelijkheden zijn er op dit moment ruimschoots voorhanden om 100 % op elektrische energievoorziening te investeren bij nog nieuw te bouwen woningen. De investeringen hiervoor direct meenemen in de bouwsom, koopsom en in de eventuele hypotheken. Duurzame kwaliteitsmaterialen gaan ook wel 30 jaar mee.

LAAGBOUW:

 • Zeer goede isolatie zowel in de vloeren, wanden als in het dak.
 • Al het glas in HR** met zeer goed passende kozijnen en deuren.
 • Zonnepanelen op dak. 12 of meer voor de eerste energievraag.
 • Verwarming van de woning met Infrarood Vloerverwarming. Met thermostaten die per ruimte regelbaar zijn.
 • De Keuken met Inductie-kookplaat en Quooker.
 • De Badkamer met een elektrische 50 of 80 ltr. Boiler.
 • Bij de inrichting direct huishoudelijke apparaten op A** niveau aanschaffen. In het bijzonder een Wasdroger met een warmtepomp
 • Alle verlichtingspunten met LED lampen uitvoeren.

HOOGBOUW:

Hier gelden in principe dezelfde argumenten voor directe realisatie van 100 % elektra bij de bouw als in de laagbouw. De zonnepanelen op de daken van hoogbouw moeten in eerste instantie worden aangewend voor de collectieve energievoorzieningen: Denk aan Liften, openbare LED verlichting, Hydrofoorpompen, Elektrische deurautomaten in de openbare ruimten en de mechanische ventilatie. Er is dan veelal geen ruimte over op de daken om aan de individuele energievraag te kunnen voldoen. De Postcoderoos met een 100% groene energieleverancier is dan een zeer goede optie. Let op: er zijn nog niet zo veel 100% groene energieleveranciers

Als dit alles optimaal wordt toegepast zijn grote extra voordelen te behalen.

 • Geen aanlegkosten van gasleidingen.
 • Grotere veiligheid door het ontbreken van gas.
 • Geen rookgasafvoerkanalen meer in de bouw aan te leggen.
 • Geen CO2 uitstoot !!
 • Weinig of geen onderhoud aan de Infrarood verwarming en de boiler.
 • Bij eigen opwek gebruikmaken van de salderingsregeling.
 • Dit type woningen hebben de toekomst en zullen bij verkoop meer opbrengen.

Van alle leveranciers van alle genoemde systemen en apparaten vindt u op internet uitgebreide productinformatie met prijzen. Ga in de eerste instantie voor kwaliteit. Zeker als de investeringen in de koopsom en de hypotheek worden opgenomen

Klik hier om een afspraak maken om de bovengenoemde aanpak van “Full Electric” te bezoeken en u verder te laten voorlichten en eventueel een advies te ontvangen.

Interesse

Klik hier voor meer informatie aanvragen inzake GAS ER AF of om een afspraak te maken op (eigen) locatie.

Mar(tin) Aalders i.s.m Maak Onze Regio Duurzamer, Middelburg april 2017