Gas eraf in de (bestaande) hoogbouw

1. Waarom het gas er af ?

Wij moeten rekening houden dat in de komende vijf jaar de opbrengst van het Groningse gas flink omlaag zal gaan of stop wordt gezet. Er moet dan gas worden geïmporteerd. Waarschijnlijk uit Rusland. Bestaande oudere gastoestellen moeten dan worden omgebouwd. In de bestaande hoogbouw met individuele verwarming en warmwatervoorziening wordt veelal nog gebruik gemaakt van VR gascombiketels. Deze ketels worden niet meer gebouwd en ook niet meer geplaatst. Meestal is het advies HR Combiketels plaatsen. Dan moeten ook de Rookgasafvoerkanalen (RGA’s) worden vervangen. Zo ook de opvang van het condenswater. Die moet veelal worden aangepast omdat HR ketels meer condenswater leveren. Kosten tussen de 1000 en 1200 euro per appartement.

2. “Full Electric”

Dit is dan het uitgelezen moment om stil te staan bij de aanschaf van nieuw materiaal voor koken, verwarming en warmwatervoorziening. Bij een VvE in Middelburg is er een pilot met “Full Electric” Het gas is er af ! Er wordt op inductie gekookt en er is een elektrische Combiketel geplaatst voor de verwarming en de warmwatervoorziening van het appartement. Het verbruik is tot nu toe per maand in prijs gelijk aan de gas/elektra prijs. Er wordt dus ook geen vastrecht meer voor gas betaald. Het betekent een flinke bijdrage aan de transitie van fossiele brandstof naar schone brandstof, zeker als de stroom geleverd wordt door een 100 % groene stroom leverancier. Dat worden er steeds meer. Delta is er zo een.

3. Postcoderoos

Hierbij is het zeker te overwegen om voor het geheel of een groot deel deel te nemen in een zgn: PostcodeRoosCoöperatie (PCR). Klik hier om te lezen hoe een PostcodeRoosCoöperatie (PCR) in zijn werk gaat. Gemeenten, provincies en ook het rijk zijn zeer geïnteresseerd in deze ontwikkeling Wij moeten met z’n allen immers 15 % reductie van de CO2 realiseren In 2020 is het streven, sterker; dat is afgesproken in de Parijse akkoorden. Op dit moment wordt er dan ook druk gelobbyd om deze aanpak ook subsidiabel te maken naast de bestaande subsidies op Zonneboilers. Warmtepompen. isolatie en Pelletkachels. Allemaal subsidies waar je in de hoogbouw niets mee kan.

4. Financiën

Het model in Middelburg biedt, vooral financieel, mogelijkheden. De voorwaarden waren daar : Geen breekwerk. Geen verhoging van de maandelijkse bijdrage aan de VvE. Besparing op het niet meer vervangen van de rookgasafvoerkanalen. Dit bedrag van € 1000,- per appartement gaat terug naar de bewoners in de vorm van een nieuwe groepenkast met krachtstroom aansluiting en een hogere voeding van 3 x 25 A. De aanschafprijs van een elektrische Combiketel is gelijk aan een HR Combiketel. Blijft over : Inductie koken. Dit wordt al veel gedaan en de prijs is inmiddels betaalbaar. Veel kookwinkels hanteren internetprijzen.

5. Voordelen

Het is veiliger, vooral bij het koken. Geen gevaar voor koolmonoxide. Er is geen rookgasontwikkeling meer. De RGA’s worden dichtgezet. Ook veiliger. Het rendement is 100 %. Er gaat geen warmte meer in de kanalen naar buiten. De kosten/baten analyse is optimaal. Alle andere modellen zijn duur, ruimtevreters en vragen (leidingen)breekwerk. De Elektrische ketel is zeer makkelijk regelbaar en vergt weinig tot geen onderhoud. De ketel is in maatvoering gelijk aan een gascombiketel, zodat alle leidingen voor de verwarming van de radiatoren en de warmwatervoorziening in de douche en keuken zonder problemen kunnen worden aangesloten. Past ook in de kasten. De druk van het warmwater gaat flink omhoog en is ook warmer. Sneller warmwater in de keuken en een mooie/grote straal uit de douchekop.

6. In de praktijk

Één appartement is al geheel “Full Electric” aangepast en op het gebouw heeft de VvE heeft ook 2 x 44 panelen op de twee platte daken laten installeren. Opbrengst ongeveer 20.000 kWh per jaar. Dit is voor het collectieve energiegebruik: 2 Liften, 4 Hydrofoorpompen, 120 LED armaturen, 2 ventilatoren en 8 elektrische deurdrammers. Voor Nieuwhoogbouw zijn nog meer opties, zoals Vloerverwarming en Infrarood.

Klik hier om een afspraak maken om de bovengenoemde aanpak van “Full Electric” te bezoeken en u verder te laten voorlichten en eventueel een advies te ontvangen.

7. Interesse

Klik hier voor meer informatie aanvragen inzake GAS ER AF of om een afspraak te maken op (eigen) locatie.

Mar(tin) Aalders i.s.m Maak Onze Regio Duurzamer, Middelburg april 2017