Postcoderooscoöperaties/projecten oud regime, hoe was dat?

Duurzaam besparen

met zonnepanelen is de kernactiviteit van Maak Onze Regio Duurzamer. Wij vinden dat iedereen zijn of haar steentje aan een duurzame samenleving kan bijdragen zonder in te leveren op comfort èn tegelijkertijd de woonlasten verlaagt.
Klein MKB, verenigingen en stichtingen kunnen ook deelnemen, mits zij een Klein Verbruikers meter hebben (tot max 80 Amp).

Voor huurders en eigenaren

Kleinverbruikers (maximaal 3 x 80 Amp)  met een eigen stroomaansluiting en elektriciteitsrekening, maar zonder eigen dak, met ongeschikt dak, die het simpelweg niet mooi vinden of die geen vergunning krijgen voor zonnepanelen op een monumentaal pand, kunnen nu toch de zon inzetten voor een duurzamer leven en een verlaging van de woonlasten.

De Postcoderoos anno 2016

  • Een collectieve zonnestroominstallatie
  • Op andermans dak of terrein geplaatst
  • Een aandeel naar rato van je eigen inleg (verbruik)
  • Korting (0,90 cent ex BTW-2020) op je energiebelasting
  • De zonnestroomcoöperatie is levensvatbaar

De Regels van de Postcoderoos
1. Wat is een postcoderoos?

De postcoderoos is het toegestane verzorgingsgebied van een cooperatieve zonnestroominstallatie. In het hart of blaadje van de roos wordt de zonnestroom opgewekt en de leden van de co-op zijn gevestigd in de bloem. Het hart en de blaadjes zijn de postcodegebieden die fysiek grenzen aan elkaar en het postcodegebied van de zonnestroominstallatie. In het voorbeeld: Zutphen 7201 is het hart en de rode postcodegebieden zijn ook deel van de postcoderoos.

  1. Technische mogelijkheden

Een postcoderoos-installatie moet een eigen hoofdaansluiting met EAN-code krijgen, zodat de stroomproductie van de cooperatie precies gemeten kan worden. Dit kan een nieuwe aansluiting zijn (duur) of een virtuele aansluiting op een bestaande kabel (goedkoper). De netbeheerder is verantwoordelijk voor de aanleg.

  1. Stappenplan
  1. Waar staat het project – zoninstraling
  2. Wat voor locatie – schuin/plat dak of veld
  3. Omvang van de hoofdaansluiting
  4. Geplande omvang van de installatie
  5. Betrokkenheid van de eigenaar (dak/veld)
  6. Ledenwerving en statuten/regels
  7. Financiering door de leden
  8. Belastingdienst akkoord
  9. Elektriciteitsleverancier kiezen
  10. Project kan van start